BASIS BASIS en nog eens BASIS

Dit woord BASIS is de afkorting van om die hieronder aan gegeven worden, die een hulpmiddel te zijn bij het bewustworden van belangrijke elementen om ons lichaam en geest gezond te houden.

BASIS

B let op dat u voldoende beweegt.

Als u veel binnen werkt, parkeer uw auto wat verder, of ga op de fiets naar het werk of als u vaak in de file zou staan met uw auto neem dan het openbaar vervoer. En als dat moeilijk is, wandel dan ook 's avonds voor het slapen gaan een eindje. Als u geen hond heeft en wel een partner, kunt u elkaar even uitlaten, of neem één van je buren eens mee voor een blokje om! leuk toch, of niet?

A Is uw adem in orde.

Dit betekent dat u net zo veel dient uit te adem als dat u inademt.
En vraagt u zich wel eens af of uw onderbuik meebeweegt als u aan het ademen bent. Let er op dat je spreekt over 'ademen' in plaats van 'ademhalen'.
Ademhalen is slechts de helft van het ademproces. Als je onvoldoende uitademt vergiftig je je systeem doordat je cellen te weinig zuurstofverversing krijgen en er daardoor ook stress ontstaat op celniveau (iets van hé, krijgen we nog adem hier we stikken zowat hierbinnen).
Het is wetenschappelijk aangetoond dat stress het immuumsysteem aantast, waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert.

S Hoe zit het met uw spijsvertering?

Eet u wel afwisselend en verse producten. Drink u minimaal 11/2 liter water? (koffie en thee tellen niet mee bij deze hoeveelheid).
Drinkt u veel koffie, Gebruikt u veel geraffineerde suikerproducten? gebruikt u veel alcohol-houdende dranken?
Rookt u?
Bent u boven de 25 jaar? Bedenk dan dat alcohol,tabak,suiker en koffie vitaminevreters zijn en dat er bij overmatig gebruik van bovenstaande middelen de broodnodige vitaminen voor uw lichaam worden verslonden door deze antiviaminen.
Ja en de tweede betekenis van deze S : Beseft u dat dat allemaal stress veroorzaakt?

I Hoe is het gesteld met uw intuitie of uw innerlijk stem, of innerlijke behoeften?

Luister u daar nog wel naar? En komt uw humor voort uit cynisme of sarcasme of komt uw humor gewoon puur van binnenuit?
Dat maakt wel wat uit namelijk (de eerste twee verbergen vaak verdriet wat zich binnenin omgezet wordt in woede en ergenis).
En de tweede betekenis van deze I: voedt u zich met de juiste indrukken inclusief de gedachten die u over u zelf heeft?
Belemmerende overtuigingen worden ook gezien als uw eigen gedachten totdat u inziet dat het overgenomen overtuigingen zijn die ooit wellicht zijn fuctie hadden tot het moment dat ze uw functioneren gingen belemmeren.
Het moment dat je dit kunt en het naast het alleen inzien. ook kunt loslaten, is het begin van het veranderingingsproces, wat weer leidt tot ontspanning, rust innerlijke vrede en harmonie, zodat u weer tot een evenwichtige persoonlijkheid kunt gaan ontwikkelen.

S Neemt u voldoende stilte-momenten in acht bij het vele werk dat u doet?

Burnout en chronisch vermoeidheidssyndroom kunt u voorkomen door preventief te werken met de zelfhulpmethode.
Zelfhulpoefeningen zoals die op de zelfhulp CD's staan, brengen de geest weer tot rust.
Ook zou je op geregelde tijden kunnen mediteren of naar een lavalamp, open haard, vissenkom of kaarsje staren om uw geest zo nu en dan tot rust te brengen.
Heeft u echter al spannings of stressklachten dan is het raadzaam om iedere dag minstens een oefening van één van de zelfhulp CD's te beluisteren in een stille omgeving.
Misschien komt er ooit een ' Basis-kantoortijden-besluit' zoals ook het rijtijdenbesluit voor vrachtwagenchauffeurs uit nood geboren is.
Een tacho-meter heb je hiervoor niet nodig. Je kunt je PC of palmheldcomputer of telefoon instellen dat er om het uur een pauze- of stiltemoment dient te komen.
Bijvoorbeeld door een half minuutje te stretchen of een ontspannen moment op te roepen door te ankeren.

Welk type mens loopt het gevaar burnout te geraken? (Download dit voor artikel [Adobe Acrobat PDF - 134.04 KB])

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina