Er lagen 13 matjes en hoofdkussentjes op de grond in ruimte D2 van De Roos in Amsterdam.
Ze waren bestemd voor Luuc, zijn vrouw Marja, hun dochtertje, voor Michiel Brandes en 9 personen, die zich hadden opgegeven voor de workshop ’Werken met de Droom-cd’ van Luuc Christiaanse.
Luuc hield allereerst een boeiende inleiding, waardoor we iets over hemzelf en de Droom-cd te horen kregen. Hij is hypnotherapeut en geeft dus regelmatig oefeningen, onder andere voor ontspanning. Hij liep al langer met het idee rond om een cd te maken waarop hij enkele oefeningen zou inspreken, en hij wilde daar graag muzikale begeleiding bij. De juiste muziek liet zich echter niet eenvoudig vinden. De componisten die hij benaderde leken net niet aan te voelen wat hij bedoelde. Tot hij in Steijl bij Venlo in de levensschool ’De Voorde’ muziek hoorde waarvan hij dacht:’ Dit is het’

De componist/musicus bleek er ook te zijn: Michiel Brandes. Bij nadere kennismaking bleken Luuc en Michiel bijna bij elkaar om de hoek te wonen in Amstelveen. Het werd een prima samenwerking voor zowel Luuc als Michiel. Michiel zelf vertelde ook nog zijn verhaal hoe hij tot het maken van deze muziek gekomen was, nadat hij zo’n 12 jaar geen instrument had aangeraakt. We luisterden eerst naar de muziek die Luuc in ’De Voorde‘ had gehoord en ondergingen de verschillende fasen, die Michiel ook zelf in zijn leven had meegemaakt: Chaos,rust, hevige verwarring en evenwicht. De muziek was prachtig! Hierna kwam de Droom-cd aan bod.
Hij is bedoeld:

  • voor mensen met inslaapproblemen
  • om te ont-stressen en bij versterken van het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
  • voor persoonlijke groei

Het leuke van de cd is, zoals Luuc ook aangaf, dat je van te voren tracks kunt programmeren, zodat je alleen die delen hoort waar je op dat moment behoefte aan hebt, terwijl het toch een begrijpelijk verhaal blijft op muziek. We luisterden vooral naar het eerste deel.(circa 35 minuten) van de cd. We richtten onze aandacht op de in- en uitademing, kwamen bij een boom en voelde de zon. Na die heerlijke ontspannende 35 minuten werden we door Luuc (nog steeds op cd) teruggeroepen naar het hier en nu. Vervolgens bespraken we kort wat we hadden ervaren en er van vonden.
Enkele van de reacties (overigens niet letterlijk geciteerd):

  • ‘Ik moet bekennen dat ik heel wat van de les heb gemist, het was zo ontspannend dat ik in slaap gevallen ben‘ .
  • ‘Luuc´s stem klinkt heel natuurlijk en betrokken, veel natuurlijker dan andere ingesproken bandjes met ontspanningsoefeningen die ik ken.
  • ‘De muziek klinkt er fantastisch bij!‘
  • ‘Ik ben een technicus en luister ook met een technisch oor. De bassen klonken wat sterk door‘.
  • ‘Voor mij duurde het te lang, halverwege had ik zoveel energie dat ik wilde opstaan en actief wilde zijn‘.
  • Ik vond het een boeiende workshop, maar had me meer droomwerk voorgesteld bij de cd.

Natuurlijk kun je evenals voor het slapen gaan een incubatievraag in gedachte nemen. Dit hadden we ook gedaan. Maar ontspanning is toch heel wat anders dan werkelijk dromen, en in die zin suggereert de titel van de cd naar mijn idee meer dan hij waar maakt. Wat niet weg neemt dat de deelnemers zich heel plezierig voelden bij de cd: Er werden ook aardig wat exemplaren verkocht. En bij het thema ‘reizen door de nacht‘ van deze dag sloot deze innerlijke reis natuurlijk naadloos aan.

Monique, april 1997
Verslag in het Droomjournaal van de VSD juni 1997 van één van de Symposium-workshops

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina