Table of contents
« Vorige Volgende »
Inleiding

De klachten die bij PTSS voorkomen vertonen steeds een grote overeenkomst: er is sprake van herbeleving van het trauma, vermijding van alles wat aan het trauma doet denken en symptomen die wijzen op een verhoogde prikkelbaarheid. Dergelijke klachten, die bij PTSS voorkomen, komen overeen met het zogenoemde KZ-syndroom of concentratiekampsyndroom (in het Engels: survivor syndrome). Deze klachten treden vaak op na een zeer ernstige traumatische ervaring (seksueel geweld, natuurramp, overval, vliegrampen, terreuraanslagen, zelfmoordaanslagen etc.).

Het blijkt dat veel van de hierna opgesomde slachtoffers redelijk tot goed functioneerden en schijnbaar weinig klachten hadden. De klachten ontstonden na verloop van tijd wel degelijk.  Zelfs vrij ernstige klachten.

  • Kampslachtoffers, die de meest vreselijke dingen gezien en meegemaakt hebben, zoals
  • Martelingen en vernederingen, en
  • Mensen die aan terreur blootgestaan hebben, of
  • Mensen die vrienden of familie hebben zien doodgaan en zelf bijna dood geweest zijn,
  • Mensen die aan heel shockerende ervaringen hebben blootgestaan.
Komt PTSS vaak voor?

Het hangt samen met de blootstelling aan trauma's. zoals oorlogsgeweld, natuurrampen, criminaliteit , terroristische acties en seksueel misbruik. Bij een onderzoek in de VS werd de lifetime-prevalentie (proportie van mensen in een populatie die ooit een PTSS hebben gehad) geschat op 10-12% bij vrouwen en 5%, bij mannen.