Table of contents
« Vorige Volgende »
Is computerwerk ongezond?

RSI (Repetitive Strain Injury) een middeleeuwse plaag in de 21e eeuw
Zoals de veer en de inkt onmisbaar waren voor de middeleeuwse monniken die boeken schreven, is nu de computer voor de moderne mens. Het werk van deze monniken leek lichamelijk niet zwaar. Het was tenslotte zittend werk. De fijne letters en afbeeldingen kwamen echter met duizenden korte repeterende bewegingen tot stand. Het werken met een computer lijkt lichamelijk ook niet zwaar. Het betreft eveneens zittend werk dat zich kenmerkt door duizenden korte repeterende bewegingen.
Toch bleek dat veel monniken ziek werden door hun werk. De monnikenkramp was een zeer gevreesde aandoening. De symptomen van deze aandoening begonnen sluipend en kenmerkten zich door tintelingen, steken en (lichte) pijn aan de onderarm, nek en schouder tijdens het werk. Na verloop van tijd waren de klachten ook merkbaar tijdens de rustperioden en ook 's nachts. De pijn werd heviger de klachten veelal chronisch. Het werk hervatten was uitgesloten!
In ons computertijdperk blijkt dat veel mensen ernstige werkgerelateerde klachten hebben die overeenkomen met de monnikenkramp. Een scala van klachten aan onderarmen, nek en schouders worden nu wereldwijd aangeduid met de term RSI (Repetitive Strain Injury). De oorzaak van deze vaak chronische aandoeningen vindt men vooral in de korte repeterende bewegingen die worden gemaakt waarbij de spieren en pezen onvoldoende tijd krijgen om de afvalstoffen af te voeren. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het intensief gebruiken van de muis, waarbij constant korte repeterende bewegingen plaatsvinden. De muis ligt meestal ver van het toetsenbord en wordt met een gestrekte arm bediend, zodat de spieren continu aangespannen zijn en de schouder zwaar belast wordt. Dit kan leiden tot ontstekingen en lastig te behandelen pijn aan het bewegingsapparaat.
Tevens is de mens er niet op gebouwd om de hele dag te zitten. Zitten kan erg belastend zijn, vooral als men gebogen en/of met opgetrokken schouders zit. De spieren zijn dan continu statisch aangespannen, hetgeen RSI bevorderend is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat reeds 30-40% van de computergebruikers lichte tot zware RSI klachten heeft.

Niet iedereen, die met een computer werkt krijgt RSI.

Voorzichtig durven we te stellen dat onbewuste familieverstrikkingen en interne conflicten ook aan deze kwaal ten grondslag kunnen liggen. Er waren ook vele jonge jongens in die tijd, die al heel jong, als oudste zoon door de ouders aan de kerk werden "opgeofferd" om als monnik te worden opgeleid. Dat dit een intern conflict bij die jonge mannen teweeg brengen kan, kan ieder gezond mens zich wel indenken. Wat we niet weten is welke monniken last van Monnikenkramp (RSI) kregen.