Wat te doen aan een prikkelbare dikke darm (PDS), ook wel ´spastische colon´ of Irritable bowel syndrome (IBS) genoemd?

De Mee-denkers hebben een behandelprotocol, de kernfusietraining, dat naadloos bij deze klachten aansluit. Voor het medische en voedingsgedeelte werken we samen met een dietiste (BIG geregistreerd).

Ook volgens de maag-darmstichting, net als Brits wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, hebben 80%van de pds-patienten veel baat bij hypnotherapie en imaginatieoefeningen. De Mee-denkers helpen clienten ook door middel van systemische oplossingen in workshops familieopstellingen, die we trachten 1 maal per maand te organiseren, kijk bij de Agenda.

Algemeen

De prikkelbare dikke darm, ook wel "spastische colon" genoemd, kenmerkt zich door een gespannen gevoel (kramp) in de buik. De buikkrampen treden vooral op na het eten. De stoelgang is onregelmatig (afwisselend zachte en harde ontlasting). De medische oorzaak is onbekend. Ook mensen die zelf geen lactase aanmaken (met een lactoseintolerantie) hebben soortgelijke klachten met een andere oorzaak.

Wanneer moet u de arts raadplegen?

Als buikkrampen langer dan enkele dagen aanhouden. Als het onlastingspatroon ineens verandert, en dit 2 weken of langer aanhoudt. Bij bloed of slijm in de ontlasting. Bij verminderde eetlust en gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.

Geneesmiddelen

Er zijn geen geneesmiddelen vrij verkrijgbaar tegen deze aandoening. Wel helpen lactase pilletjes vooraf aan het eten van lactosebevattende voeding bij mensen met een lactoseintolerantie). Raadpleeg uw (goede) huisarts.