Table of contents
« Vorige Volgende »

 

De klachten die gepaard gaan met bovenstaande vragen hebben vaak verschillende oorzaken, variërend van een tijdelijke stressreactie tot een posttraumatische stress-stoornis.
Ga eerst na of er aan de periode voorafgaand aan de klachten een ernstig ongeluk is geweest of dat je erg geschrokken bent ergens van, of een veelheid van spannende gebeurtenissen te verwerken hebt gehad.

Het kan ook zijn dat je in aanleg een hoge prestatiedrang hebt die kan omslaan in onzekerheid als bijvoorbeeld de wedstrijdstress of plankenkoorts te hoog wordt.
Marja en Luuc coachen naast managers, ook professioneel werkende zangers, zangeressen, acteurs, actrices, performers, autocoureurs, piloten en gezagvoerders. Vliegeniers worden
vaak door luchtvaartmaatschappijen voor coaching of training doorverwezen als zich klachten voordoen, als gespannenheid, onzekerheid, faalangst, dadendrang gepaardgaand met een te
hoge ademhaling, en transpireren tijdens een flightsimulatortrainingstest.
Deze klachten gaan ook vaak samen met een gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit, met gepieker en met een slechte nachtrust of biotitmeverstoring.
Om een prestatie te kunnen leveren of een optreden voor een grote groep te doen is een lichte spanning juist prettig en nuttig. Het overwinnen van deze spanning geeft vaak een kick. Als spanning ongecontroleerd hoog oploopt gaat het tegen je werken. Deze performance-stress of plankenkoorts, die normaal een positief effect heeft op "top-sporters" gaat dan werken als faalangst en maakt onzeker. De kunst is de spanning zo op te laten lopen dat je bij het leveren van een prestatie juist voldoende spanning hebt om een top-prestatie te kunnen leveren. Na de geleverde prestatie moet er voldoende rust worden ingebouwd om weer te herstellen. Bij een te hoog oplopende prestatiedrang en drang tot perfectionisme is de kans nu eenmaal groter dat het in zijn tegendeel omslaat. Daar ligt dan de onzekerheid en het gevoel te kunnen falen op de loer.