uit het blad Kinderen 1993, door Marleen Janssen

Ik heb het op eigen kracht gedaan Met behulp van aangeleerde zelfhypnose door hypnotherapeut.

Dromen en idealen

Het waren de verhalen op de zwangerschapsgym die me bang maakten. Zelfs de uitspraak: ’Ach je bent het zo weer vergeten’, deed me huiveren. Aan een geboorte hoor je toch met genoegen terug te denken? Zwanger van de eerste herinnerde ik me een krantenartikel. Een verslag van een bevalling met behulp van hypnotherapie. Dát zou het worden. Met mijn bolle buik ben ik drie keer bij de therapeut (Luuc Christiaanse) geweest. Mijn zoontje Ingo werd geboren na een snelle, ontspannen bevalling. En eenmaal zwanger van de tweede, heb ik geen moment getwijfeld: hypnotherapie!!

Zie hier een link naar een objectieve site over oa de effectieviteit van hypnotherapie http://www.iocob.nl/Hypnose.html

 Vooroordelen

Het is geen gezweef tussen hier en ik weet niet waar. Daar ben ik veel te nuchter voor. Hypnotherapie is voor mij een kleine cursus ontspanning geweest, waardoor je bevalling veel harmonischer kan verlopen. Luuc heeft een cassette ingesproken, dat ik de laatste maanden elke dag afluister.

Ruisende zee

Je oogleden voelen zwaarder aan en vallen langzaam dicht…. Je voelt je slaperig en aangenaam loom….warm en veilig en vertrouwd….ontspan je benen, zodat je over dingen heen kunt stappen…., ontspan je rug zodat je even dingen van je af kunt voelen glijden……………………
Het is vijf uur s‘middags en ik lig met de koptelefoon op mijn hoofd op bed. Er zijn weeën, maar ze komen en gaan chaotisch, ik wordt kalm van de woorden op het bandje. Voor mijn gevoel zullen de weeën hierdoor ook een ritme vinden. Ik luister naar heerlijke muziek, naar het ruisen van de zee en naar brekende golven in de branding.

Stroomversnelling

Het is tien voor zes en Engelbert gaat mijn moeder halen. Die op Ingo zal passen.Ik lig nog steeds op bed en hoor mijn peuterzoon lief in de box spelen. De weeën komen regelmatig. Ik voel me ontspannen, alles gaat naar wens. Tot dat op toilet de vliezen breken en de weeën in een stroomversnelling raken. Dit gaat niet goed denk ik. Ik kleed me kreunend aan en pak een vuilniszak voor straks in de auto. Hevig kort-op-elkaar weeën met felle pijnscheuten. Er is geen paniek, want ik denk aan de woorden van het bandje en ben dankbaar dat Ingo rustig doorspeelt.

Snelheid

Je weet dat geen wee voorniet is….. en dat wat er gebeurt in je lichaam, is omdat je kindje geboren gaat worden…. Heel natuurlijk gaat de bevalling zich voltrekken…. Niet te snel en niet te langzaam…..
Tijdens de bevalling van Ingo heb ik geen enkele perswee gehad. Nu is de weegschaal doorgeslagen naar de andere kant: Ik zit nog niet koud in de auto om naar het ziekenhuis te gaan of de persweeën volgen elkaar al razendsnel op. Ik hijg en weet niet hóe ik adem maar het gaat! Het gaat nét, omdat ik afgeleid wordt door het verkeer. Engelbert rijdt met 80 km per uur door de stad. Dwars door rode stoplichten en over trambanen. Toeterend en lachend. Ondanks al die stress blijf ik ontspannen. Ik heb alles in de hand, ben de situatie compleet meester. Ik voel me sterk.

Overgave

Stel je voor dat je een heel klein vogeltje bent, dat op het punt staat uit het ei te breken…. Door de dunne schaal hoor je het geluid in de bomen… voel hoe verkrampt je zit in het ei….. Voel de drang om er uit te breken met iedere seconde sterker worden…..
Op de stoep van het ziekenhuis wil ik het liefst gaan zitten. Engelbert sleurt me verder. We hebben het immers al zover gered. De weeën zijn venijnig, maar wel functioneel. Door dat besef raakt de pijn me minder. Ik moet direct op het verlosbed gaan liggen. Mijn lichaam is ontspannen als ik zachtjes mee-pers.
Lichaamskracht
Je begint tegen de eierschaal te pikken, net zolang tot je een glimp opvangt van die verrukkelijke wereld buiten…
Ik zeg”moet ik geen infuus, voor het geval dat ik weer een nabloeding krijg? Nee, zegt de verloskundige. Het gaat goed en er is ook geen tijd voor. Ik pers en houd in Ik pers en rem af.
Je duwt en wringt….en met inspanning van al je jonge krachten, forceer je een barst in de schaal….
Bij de volgende wee komt het, zegt de verloskundige. Dan al, denk ik verwonderd. Het is pas kwart voor zeven.

Naomie

Een piepklein meisje op mijn buik. Wat een klein diertje, denk ik. Meer schepsel dan mens. Ik voel me trots. Dat kind heb ik op eigen kracht op de wereld gezet.
Met een gevoel van triomf sta je op de drempel van een nieuw leven…. En terwijl je voor de eerste keer je vleugels uitslaat, zing je je eerste levenslied.

Peggy Berentzen uit Amstelveen 1993

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina