Table of contents
« Vorige Volgende »

Psychologie Magazine, september 2003 door Edwin Oden

Inzicht in je ware zelf

Worden, die je echt bent, dat wil toch iedereen? De uitgeefwereld overspoelt ons niet voor niets met massa’s zelfhulpboeken, die ons gouden bergen beloven in de zoektocht naar het ware zelf. Er zitten veel slechte en weinig goede boeken tussen. Maar zelfs de degelijke werkjes vormen slechts een stukje van de legpuzzel. Een wijzer, uitgebalanceerder mens word je door steeds een brokje kennis in je brein te integreren, en dat is een lange, lange weg, die natuurlijk een heel leven duurt. Een quick fix bestaat niet. Misschien is dat wel waarom je haren even overeind gaan staan als je het boekje leest van de zelfhulp-cd ’De Ont-knoping’. Hier zouden we het wondermiddel in handen hebben, en wel voor iedereen: of je nu lijdt aan wijsneuzigheid, een minderwaardigheidscomplex, rugklachten of pornoverslaving. Toch is het een sympathieke cd.

Maker Luuc Christiaanse - zowel therapeut in de natuurgerichte - als in de regulier geestelijke gezondheidszorg - praat onder begeleiding van ontspannende muziek en met een prettige - licht hypnotiserende stem op je in, waardoor je snel inleeft in de voorstellingen die hij oproept. In het eerste deel geeft Christiaanse ontspanningsaanwijzingen, om je vervolgens mee te voeren naar het huis waar je opgroeide. Door zijn gedetailleerde opdrachten: Wat voor kleding droegen mensen die daar woonden? Hadden ze schoenen aan? Droegen ze sokken?- voel je je zelf weer als kind door het huis van je ouders lopen. Christiaanse vraagt welke verwachtingen de mensen in het ouderlijk huis van je hadden: op wat voor manier paste je je aan? Zijn theorie is namelijk dat veel mensen nog steeds bekneld zitten in dit ’aangepaste’ gedrag, dat vroeger als overlevingsmechanisme diende, maar nu leidt tot opgekropte spanningen. Op de rest van de cd geeft hij je dan ook opdracht, om dit oude gedragspatroon te verlaten, waardoor allerlei verborgen krachten in je zelf de ruimte krijgen. Hij laat je steeds in een ander dier veranderen: voel de vrijheid van de vogel, de stabiliteit van de olifant, de kracht van de leeuw!

De theorie van Christiaanse klinkt aannemelijk, maar het veranderen van in jeugd verankerde gedragspatronen, gaat niet zomaar. Je inbeelden dat je een slang bent die zijn oude te krappe huid afwerpt, kan wellicht meehelpen, maar het is slechts een deel van de weg naar ons ware zelf.

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina