’Ik help mensen bij zichzelf thuis te komen

In de rubriek stadsgenoot vertellen Amstelveners en Ouderkerkers over hun dagelijkse bezigheden.
Deze week de Amstelvener Luuc Christiaanse (53 in 2003). Onlangs bracht de beoefenaar van de psychotherapie (reg. ecp) een nieuwe zelfhulp-cd uit genaamd 'de Ont-knoping'.

De cd biedt mensen een handreiking om zichzelf te bevrijden van oude gewoontes. Gedachten en gedragspatronen.
"De cd is niet zweverig maar juist heel aards, gaat Christiaanse van start, als ik hem vraag of het niet wat zweverig kan overkomen bij mensen. Veel mensen zijn door het leven voor een stukje in slaap geraakt en door de trainingen maak ik ze juist weer wakker. De zelfhulp-cd smaakt minder bitter dan de meeste pillen, je raakt er niet aan verslaafd en het prettige is dat je jezelf beter leert kennen. Onderbewuste processen kunnen het leven namelijk op een negatieve manier beïnvloeden. "
"Ik leid sinds 1994 het adviesbureau 'De Mee-denkers' in het Sociaal Medisch Centrum in Westwijk. Voorheen heette het: Het Instituut voor Emotionele en Mentale Begeleiding (E&MB). Mijn moeder zei altijd "Het E&MB denkt met u mee." Vandaar de praktijknaam 'De Mee-denkers. 'Iedereen associeerde E&MB echter met een bankinstelling, daarom heet het sinds vorig jaar ook als toevoeging  Stress Management Centre (SMC) De Mee-denkers."
"Doel is preventieve stressmanagement te voeren zodat mensen geen ziekten krijgen die gerelateerd zijn aan stress. Ik word grotendeels ingeschakeld door bedrijven, maar ik behandel ook particulieren. Stress kan zich uiten in verslavingen aan: alcohol, medicijnen, drugs of tabak. Of het uit zich in neurosen zoals dwanghandelingen, fobieën, eetstoornissen of lichamelijke problemen als slapeloosheid, migraine, burn-out, darmklachten, enzovoort."
Eén van mijn werkwijzen is dat ik mensen door zelfhypnose een kijkje naar binnen laat nemen. Tijdens de sessies vertel ik verhalen, op muziek, door een microfoon om mensen daarbij te begeleiden. Dat heb ik vijf jaar lang een paar keer per dag gedaan. Op een gegeven moment ga je daar een structuur in herkennen die voor iedereen passend is. Zo kwam het idee voor de zelfhulp cd's tot stand."

"Hoe het werkt? Bepaalde gedragspatronen, gedachten of gewoontes komen vaak voort uit een soort overlevingsstrategie om de 'gekwetste deel' te redden. Het 'gekwetste deel' in jezelf wordt op die manier op den duur niet echt beloond maar verdrongen door het aangepaste gedrag. De eerste oefening op de cd heet 'De Ontdekking' en geeft je inzicht in het ontstaan van je overlevingsstrategie of belemmerende gedrag."
Dat gaat vaak ver terug in de kindertijd. In de eerste oefeningen leid ik je ondermeer je ouderlijk huis binnen. Dan vraag ik bijvoorbeeld hoe de woonkamer eruit zag. Welke mensen er in die kamer waren en wat je als kind moest doen om geaccepteerd te worden. Op die manier krijg je de twee kanten te zien van je 'aangepaste en 'gekwetste' ik, welke allebei onbewust met elkaar in conflict zijn geraakt. Voor veel mensen is dit een bewustwording: "Oh, doe ik daarom de dingen zo?"

"Bewustwording en acceptatie zijn de eerste stappen die nodig zijn voor verandering. De tweede oefening - 'Een Bevrijding' - is bedoeld om een eerder gekozen overlevingsstrategie te gaan ontmantelen, teneinde het belemmerende gedrag te gaan veranderen."
"Door de jaren heen heb ik op basis van mijn ervaringen en bevindingen ondermeer in de hypnotherapie en de Hellinger-methode een eigen werkwijze ontwikkeld: De kernfusietraining©. De verschillende zelfhulp- cd's die zijn uitgekomen, zoals De Droom, De Bevrijding, en Een Prettige Vlucht' vormen daar een onderdeel van.
"Op papier moet je deze methode zien als een driehoek met de punt naar benende. De onderste punt is de 'volwassen ik' ofwel je verstand bij volle bewustzijn, de linkerpunt is je 'aangepaste ik' of 'Ratio' en de rechterpunt je 'gekwetste ik' of het 'onderdrukte gevoel'. Door het conflict in te zien dat zich op onbewust niveau afspeelt kun je dat vanuit je 'volwassen ik' oplossen. Daar is niets zweverigs aan, daar is zelfs een behoorlijke verstandelijke bewuste benadering voor nodig."

"De zelfhulp-cd is een wezenlijk onderdeel van mijn therapie. Hoe meer gemotiveerd iemand is om zijn leven te veranderen en de zelfhulp-cd's tegelmatig thuis af te luisteren, hoe sneller ik iemand kan helpen weer 'bij zichzelf thuis te komen.' Het is iedere keer weer een geschenk om te zien hoe iemand zijn of haar innerlijk kind ontmoet en in staat is zichzelf datgene te geven waartoe de ouders om welke reden dan ook op dat specifieke moment toen niet in staat waren."

Zie hier een link naar een objectieve site over oa de effectieviteit van hypnotherapie http://www.iocob.nl/Hypnose.html

 

Controleer uw vergoedingsmogelijkheden bij korte behandelingen van 25 minuten:

https://nvpa.org/verzekeringen/public

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina