Artikel blad Psychologie. Juni 1999 Een cd om bij in slaap te vallen
(recensie cd, 'Een prettige vlucht.') door Peggy van der Lee

De titel van de cd, 'Een prettige vlucht.' Zal het marketingtechnisch wel goed doen, maar angstige luchtreizigers alleen vormen een nogal beperkte omschrijving van de doelgroep. Het bijgeleverde 'doe-boekje' meldt dat de cd ook bedoeld is voor mensen die last hebben van spanningshoofdpijn, stress, inslaapproblemen, doorslaapproblemen, examenvrees, bioritmenverstoringen. Spreekangst, ademhalingsproblemen en voor zwangere vrouwen. Over vliegen of vliegtuigen wordt op de cd met geen woord gerept.

De ontspanningsoefeningen op de cd zijn gebaseerd op het principe van 'ankeren': het vastleggen van een positief, ontspannen gevoel, dat je op ieder moment weer naar boven kunt halen. Het 'doe-boekje' heeft het bijvoorbeeld over 'dat prettige gevoel dat je krijgt als je een liedje hoort waar je vroeger, in onbezorgde tijden, eens heerlijk op hebt gedanst. ' In tijden van stress biedt het ontspannen gevoel uit de oefeningen verlichting,en hoe vaker je deze gedaan hebt, hoe sterker het anker zal werken.

Ik moet langs oevers dwalen en kijken wat er voor mij te vinden is: een mooie gedachte, een groeiend gevoel van voldoening of een stevig vlot...Daar is concentratie voor nodig. Ik switch dus maar weer terug naar track twee en probeer mijn aandacht te richten op een punt en me te concentreren op de kleinste details, zodat ik ga staren, terwijl Luuc Christiaanse vertelt dat ik mijn spanning en verontrustende gedachten gewoon met een diepe zucht kan uitademen. Het moet allemaal zo makkelijk zijn. Ik wordt gewezen op mijn interne energiestromen, de stiltes tussen mijn ademhalingen, op mijn spieren en mijn onderbewuste. Dat alles wordt begeleid door de Spirits of Nature -achtige muziek, terwijl Luuc steeds zachter gaat fluisteren. Fluisteren over wat ik niet nodig heb, over hoe lekker ik lig en hoe ik moet luisteren naar mijn innerlijke stem.

Ik doe echter mijn best, maar ik krijg mijn gezicht niet in de plooi, want het doet me alleen maar denken aan dronken kroeggangers, die met een dubbele tong woorden in elkaar laten overvloeien uit eindeloze, onsamenhangende (verwarrende) verhalen. "Het schijnt dat de zon veel lichter schijnt dan het schijnt, want als er niets of niemand is die het hoort, terwijl je wel luistert, is er misschien wel licht dat doordringt, want stilte is at gene dat je niet hoort, terwijl je wel luistert.
Het is niet ondenkbaar dat velen door het gebazel over dromende dromen een diepere gedachten van de wereld geraken, maar door diegenen die de cd werkelijk tegen vliegangst willen gebruiken, wordt daar met nummer vier bruut een einde aan gemaakt.
'Heb je wel een s stilgestaan bij het probleem van de eeuwwisseling?'Hoewel al snel blijkt dat het hier niet gaat om doordraaiende computers, brengt associatie nummer een menig vliegangstige direct terug bij de werkelijkheid: neerstortende vliegtuigen als gevolg van de 'millenniumbug.'

Geeuwen valt gelukkig onder het kopje bijverschijnselen - de weeïge stem werkt zonder meer slaapverwekkend - net als het feit dat je kunt gaan giechelen. Ik kan niet anders, die stem lokt onmiddellijk imitaties en parodieën uit en echt rustig zit je dan niet meer. Het zal wel aan mij liggen. Ik heb geen geduld. Als ik mensen uit mijn omgeving laat luisteren naar de cd, zakken ze binnen luttele minuten onderuit in hun stoel, vallen met een gelukzalige glimlach in slaap en missen zo de laatste drie nummers, waarin Luuc hen in tien stappen uit hun onderbewuste tracht te halen.

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina