Table of contents
« Vorige Volgende »

"Help, ik durf niet meer!" Door Petra Kamphues voor Idols magazine november 2005

Wat doe je als de plankenkoorts toeslaat?
Een beetje nerveus is iedereen wel eens, maar wat als dat gevoel omslaat in plankenkoorts of podiumvrees? Dan heb je toch echt een probleem als artiest.

"Een minuut voor opkomst voel ik even m'n buik. Dan schiet het door je hoofd: 'Waarom doe je dit man? Zo'n hele zaal met mensen'. Als ik eenmaal op het podium sta, is het weg. Maar je hebt ook mensen, die letterlijk over hun nek gaan van de zenuwen. Of cabaretier Hans Teeuwen, die sloeg alles kapot in zijn kleedkamer. Die was zo nerveus."

Aldus cabaretier Najib Amhali over de angst die kan toeslaan vlak voordat je 'op moet'. Raar eigenlijk, dat je zó bang kan worden van iets waar je toch echt zelf voor gekozen hebt. Volgens de Dikke Van Dale is plankenkoorts niet meer dan "een zenuwachtige toestand van een toneelspeler vóór (en gedurende) zijn optreden; in het algemeen van iemand die moet optreden in het openbaar", maar soms kan het dus veel verder gaan dan dat. Neem bijvoorbeeld La Streisand, die meer dan twintig jaar (!) niet voor publiek heeft opgetreden vanwege haar chronische podiumvrees. Hoe kom je eraan?

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina