'Een hogere vorm van bewustzijn zal leiden tot het integraal samenkomen van alle wetenschappen'

P.D.Ouspenski, natuurfilosoof 1919

Vijfentachtig jaar later in 2004:
William Arntz, Betsy Chasse, en Mark Vicente maken de bijzondere gedramatiseerde documentaire:
'What the Bleep Do We (K)now?' met animaties en visuele effecten als antwoord op de meest gestelde vragen in het universum:
'Wat is het? Waar vinden we het in? en Waarom doen we wat we doen?'
Een echte aanrader voor hen, die meer willen kunnen zien dan dat wat ze tot nu toe denken te kunnen waarnemen.

'What the Bleep Do We Know?' says that science and spirituality are not different modes of thought, but are in fact describing the same thing. And it brings the power back to the individual man and woman as it demonstrates creation as the god-like capacity of every individual.

Ik ben blij dat de film nu een groot publiek in contact brengt met wat wetenschappers uit de kwantumfysica de laatste decennia ontdekt hebben en wat Ouspenski in 1919, als natuurfilosoof, al vermoede en in zijn oeuvre beschreef.

In 1999 stuurde ik onderstaand artikel "Beter nu werkelijk beleefd dan iedere keer weer een beetje" naar het blad Psychologie voor het millenniumnummer, dat helaas toen niet is gepubliceerd. Maar, niet getreurd, u kunt het, enigszins aangepast, hieronder lezen:.

Amstelveen, 10 juni 2005 Luuc Christiaanse

Beter nu werkelijk beleefd dan iedere keer weer een beetje

De wetenschap, als nieuwe religie van de twintigste eeuw, heeft ons ver gebracht. Vooral op het gebied van technologie en natuurkunde, welke ook de kwantummechanica heeft voortbracht. Dubbelblind zichtbaar gemaakt onderzoek als dogma bracht het ons ook Juist uit de 'harde' hoek van kwantummechanica wordt het huidige wetenschappelijk denkmodel op losse schroeven gezet. Dat wat het ene moment materieel zichtbaar is, is het volgende moment weer energie, tonen proeven uit de kwantummechanica aan. Niks New Age, niks zweverig gedoe, heren medici en psychologen, dit komt uit de concrete hoek! Wetenschappelijk Paradigma (denkmodel) op losse schroeven? Nog niet helaas.

We gaan kennelijk nog even dubbelblind door. 'Bewijs maar eens dat reflexologie, hypnotherapie, homeopathie of kwantumgeneeskunde werkt', zeggen ze. 'Het is allemaal toeval, het is allemaal suggestie'. Toon dat eerst maar aan met dubbelblind onderzoek'..
'Maar dat kan niet heren. Hoe de therapeut dingen zegt en doet maakt vaak juist zo'n verschil en wie het zegt'. De therapeutvariabelen en 'niet zichtbare aspecten' kun je blijkbaar niet vatten met het op losse schroeven staande wetenschappelijk denkmodel uit de twintigste eeuw. 'Alle placebo-effecten moeten uitgesloten worden binnen het wetenschappelijk onderzoek', is het credo. Maar wat het ene moment zichtbaar is kan het volgende moment aan onze blik onttrokken worden. Wie de verstoorde emotionele en energetische processen serieus neemt, gaat op zoek naar de functie daarvan., gaat ze proberen te doorgronden i.p.v. wegstoppen of onderdrukken van de symptomen. Zoals een gemiddelde havo-leerling begrijpt kun je geen stop vervangen door een dikke spijker als de stoppen steeds maar door blijven slaan. Hoe gek de HAVO leerlinge ook is op haar favoriete CD-tje, ze begrijpt toch dat als je zo handelt dat de muziek er uiteindelijk helemaal mee zal stoppen. Dat de bedrading in het huis zal verbranden snapt een kind zelfs. En waar moet het meisje dan gaan dansen? En op welke muziek wordt er dan nog gedanst?

In de geneeskunde, psychotherapie en psychiatrie is de gangbare attitude nog zo dat als je klachten wegdrukt, je ze niet meer voelt. Klaar lijkt Kees. Maar daar is Kees dan mooi klaar mee. Misschien in de eenentwintigste eeuw, waarin we nu leven dan toch maar weer verder kijken dan onze neus lang is? Het zou meer licht kunnen werpen op 'spontane genezingen'. Kan er naast het gangbare wetenschappelijk onderzoek, waarbij iedere discipline afzonderlijk naalden in hooibergen zoekt, ook ruimte zijn voor een benadering vanuit meerder gezichtspunten waarbij het uitgangspunt meer gericht is op empirisch onderzoek en ervaringsgerichte effecten. Mag er in onze nieuwe eeuw bij de geneeskunde en psychologie ruimte zijn voor energetische processen, of het weer in gang helpen zetten daarvan.
Zal de wetenschap zich verenigen tot een Kunst, die zich werkelijk gaat toeleggen op het weer in evenwicht brengen van de mens als 'sociaal - energetisch - mentaal - emotioneel- somatisch- sexueel- Ik wezen' ?
Zullen de symptomen weer serieus genomen worden, net zoals nu al met auto's gebeurt. Guttman heeft de meetschaal met acht stressfasen vastgesteld. Komt er een - noem 't maar een preventieve- 'Stress-APK' keuring voor mensen. Misschien wordt er dan wel meer geld beschikbaar gemaakt voor preventie en een pro-actieve benadering. Zodat we klachten en symptomen voor kunnen zijn. Zou dat meer ruimte geven tot werkelijke persoonlijke groei? Zal het inzicht ontstaan dat er een benadering vanuit een breder perspectief voor nodig is om de mens weer te doen bloeien in plaats van bloeden. Zal de vraag weer even belangrijk worden als de oplossing? Komen die Kunstenaars dan nog van Mars? Of van Venus?

De integratieve benadering behoeft integratie van de goede dingen uit de wetenschap van deze eeuw met behandelmodellen uit de Nieuwe Kunst. De Nieuwe Kunst bestaat al, is er altijd geweest. We zullen wel generalisten moeten opleiden, die verder denken dan de gangbare modellen afzonderlijk. Misschien worden dan de gangbare modellen inclusief het energetisch verklaringsmodel samengevoegd tot één integratief systeem, waarbij alle bestaansdimensies worden betrokken. Zouden er dan nieuwe protocollen ontstaan, waarbij ieder de bij hem meest passende therapie krijgt? Of zullen we dan steeds weer open moeten blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen? Misschien ontwikkelen we dan ook nog zintuigen waarbij we dingen zullen waarnemen die tot nu toe dubbelblind niet gezien worden.

Hypnotherapie helpt mensen om dichter bij zich zelf te komen en afscheid te nemen van inadequate overlevingsstrategieen.

Zie hier een link naar een objectieve site over oa de effectieviteit van hypnotherapie http://www.iocob.nl/Hypnose.html

Amstelveen , september 2001
'De Mee-denkers'
Luuc Christiaanse, Trainer- persoonlijk leiderschap, hypnotherapeut (ecp), reflexoloog, reiki-master, Kernfusietrainer® .
(variant op een in 1999 geweigerd artikel voor het blad Psychologie voor het millenniumnummer)

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina