Inmiddels (2008) heeft het ministerie van VWS zorgverzekeraars het fiat gegeven om ECP geregistreerde hypnotherapeuten in Nederland een contract '1ste lijns psychologische zorg' aan te bieden, mits de hypnotherapeut ook een 1st lijns Vektis registratie heeft. Menzis, anderszorg.nl en Confior hebben daar reeds gevolg aangegeven. Helaas hebben ook deze verzekeraars zich door de BIG lobbyisten laten overhalen, de ECP geregistreerde psychologische zorgverlneners niet meer vanuit het basispakket te vergoeden.
De meeste feiten in het hieronder geplaatste artikel zijn inmiddels achterhaald. Wel worden de behandelingen vergoed in de aanvullende paketten van de meeste zorgverzekeraars.

Zie hier een link naar een objectieve site over oa de effectieviteit van hypnotherapie http://www.iocob.nl/Hypnose.html

Daar waar op deze site per abuis nog de titel 'Hypno-hypnotherapeut' staat dient men te lezen hypnotherapeut ER, welke is geregistreerd bij de Europese Associatie voor Psychotherapie in Wenen in de specialisatie hypnotherapie.

Het wonderlijke is dat In Nederland een hypnotherapeut BIG of een psycholoog, die niets van het vak hypnotherapeut afweet, zich wel hypnotherapeut mag noemen, terwijl een hypnotherapeut zich geen hypnotherapeut mag noemen Helaas gebeurt het nog dat men zich onterecht uitgeeft als hypnotherapeut.

Hypnotherapie, gegeven door ECP geregistreerde therapeut werd sinds 2008 door het ministerie van VWS, (mits bekwaam), gezien als nevengeschikt aan de BIG therapeuten in Nederland. Sinds 2012 heeft de minister in samenspanning met de nZa (achteraf) een onverwachte en ongefundementeerde houdingsverandering ingenomen. Men heeft er nu van gemaakt dat men 'bevoegd en bekwaam' dient te zijn, ipv eerder dat de bekwaamheid het kriterium behelste. Als deze regel vanaf 2012 strikt gehanteerd zou worden, zouden er heel veel psychologen en psychotherapeuten geen hypnotherapie mogen toepassen dunkt me (red. Luuc Christiaanse)

Door Luuc Christiaanse, hypnotherapeut, directeur trainer van de Mee-denkers, medeoprichter van het NGVH en voorziiter van het toenmalige NGVH tot juli 2006, en Jan Rademaker, hypnotherapeut directeur Nederlandse Academie voor Psychotherapie, gepubliceerd in 1996 in de Klikgids (dit onderstaande afgedrukte stuk tekst is aangepast aan de tijd).
Resumerend kunnen we zeggen dat de moderne hypnotherapie uitgegroeid is tot een specialisme in de gezondheidszorg, dat net als bijvoorbeeld in Oostenrijk een plaats verdient in het totale erkende zorgveld.

Wist u dat in Oostenrijk hypnotherapie een erkende vorm van psychotherapie is? De beroepsorganisatie, die zich in Nederland. wezenlijk met de kwaliteitsverbetering en instandhouding van het beroep hypnotherapie bezighoudt is het Nederlands Gilde Van Hypnotherapeuten, het NVPA Het doel is: Erkenning van de hypnotherapie als uitbreiding van de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg als effectieve kortdurende therapie.
De therapeutleden hebben een afgeronde vier-jarige post-HBO Opleiding-Hypnotherapie (of gelijkwaardig door nascholing bovenop de vroegere driejarige opleiding) en staan geregistreerd bij de EAP (Europese Associatie voor Psychotherapie) en de RBCZ.

Zowel het NGVH als de RBCZ verzorgen ondermeer de verwijzing en het tuchtrecht voor het Gilde. Nascholing tot het niveau van de op dat moment erkende Opleidingen-Hypnotherapie wordt jaarlijks getoetst door het Gilde. Wetenschappelijk onderzoek wordt ondermeer in Nederland, USA. Engeland en Oostenrijk gedaan. Moderne hypnotherapeuten hebben, als ze voldoen aan de nascholingseisen, het Euro-certificaat de als specialisme binnen de psychotherapie. (Het ECP wordt verstrekt door de Europese Associatie voor Psychotherapie te Wenen)
Behandelingen van RBCZ geregistreerde hypnotherapeuten worden vergoed door een aantal particuliere zorgverzekeraars in aanvullende pakkettens. Soms worden naar aanleiding van een coulance-aanvraag, de behandelkosten van Gilde-therapeuten bij andere ziekenfondsen ook vergoed. In Duitsland worden behandelingen van hypnotherapeuten met een ECP vergoed door alle ziektekostenverzekeraars.
Het doel is om ook in Nederland vergoedingen te verkrijgen in het kader van de ECP-registratie bij de EAP
Hypnotherapie, een verzamelnaam of een volwaardig beroep in de gezondheidszorg?
Al van ouds her kent men de klassieke hypnotherapie, die vaak gezien wordt als de enige hypnotherapie. Daarnaast zijn er voor­oordelen ontstaan door de talloze toneel - en TV - hypnotiseurs.

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina