Verkeersovertreder te Zijpe door Rob Schouten

Hoe je een negeatief bericht kunt transformeren in een positief gevoel.

Ik geloof sterk in de zelfregulerende en zelfgenezende kracht van de mens. Niet dat je er tumoren of faillisementen mee ontloopt maar op kleine schaal vermag de mens toch wel iets uit te richten tegen het lot. Als ik hoofdpijn heb lukt het me soms om die met opperste concentratie 'weg te denken' en ergernissen van andere aard verwerk ik door ze zo snel mogelijk te vergeten of te sublimeren.
Misschien ben ik zo geworden uit vrees voor het wrokkige karakter dat ik ten diepste in mijzelf vermoed en dat mij geen baat brengt, maar het kan ook zijn dat ik een boeddha-ziel heb, zoals iemand mij ooit vertelde en hoewel ik geen boeddhist ben en er weinig van weet lijkt een boeddha-ziel me uitstekend. Hoe dan ook, afgelopen zaterdag viel er een brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau op de mat. Dan weet je, het zijn geen felicitaties of exclusieve aanbiedingen. Met gemengde gevoelens opende ik de envelop en zag in één oogopslag dat ik te Zijpe 58 kilometer had gereden in plaats van de toegestane 50. Zijpe? Wist ik waar dat lag?

Het onmiddellijk verongelijkte gevoel dat men mij onterecht bekeurde, moest nu bestreden worden. Ik dacht even aan Zijp, zoals Nieuw-Loosdrecht vroeger heette dat wellicht achter mijn rug zijn oude naam weer had aangenomen, en waar ik wel eens langsreed, maar nee, er stond Zijpe, een naam voor een limerick: 'Een verkeersovertreder te Zijpe'. Op naar de encyclopedie: je hebt twee Zijpes, een in Zeeland, een in Noord- Holland, wat is Nederland toch rijk! In Zeeland was ik sinds mensenheugenis niet meer geweest dus het moest het Noord-Hollands Zijpe zijn. Wat had ik daar uitgespookt? Even later wist ik het weer: ik had op die dag een zieke vriend naar Den Helder gereden. Een nieuw verongelijkt gevoel stak de kop op, omdat ik tijdens mijn Samaritaanse werken zo bestraft bleek te zijn.

Dertig euro was weliswaar niet onoverkomelijk maar voor naastenliefde toch een bittere boete. Om het gevoel weg te spoelen keek ik op de website van Zijpe, meer in het bijzonder bij de Sint Maartensvlotburg, waar de overtreding was vastgesteld. Bij de Sint Maartensvlotbrug had ik, zo bleek, inderdaad wel wat aandachtiger mogen rijden.
Daar ligt namelijk het Wildrijk, een zeldzaam bosgebied daterend uit de 17e eeuw, het heeft een grote variatie aan loofhout, eiken, beuken, esdoorns en berken, en een rijke begroeiing van varens en wilde hyacinten. Voeg daarbij het in de buurt gelegen eeuwenoude, hervormde kerkje van Sint Maartensbrug en ik voelde me al haast gezegend. En voor de kinderen is recreatiepark 'de Goudvis' in de buurt, met allerhande vormen van spel en ontspanning. Voor alle zekerheid keek ik nog even op de justitiële aanmaning,

Inderdaad slechts dertig euro voor al dit goede nieuws.Een koopje. Blijmoedig alsof het voor het goede doel was maakte ik het bedrag over.

Bron: Trouwcolum 26 september 2005, Rob Schouten

Webshop voor zelfhulp

Voor thuiswerk met zelfhulp-cd's (en downloads) bij o.a. stresspreventie, slaapproblemen, vlieg -en faalangst, persoonlijke ontwikkeling

het Kernfusiemodel®

Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining® en TA te bekijken
Klik om de videopresentatie 'komen tot herverbinding' in het kader van Kernfusietraining en TA te bekijkenn

Voor het effectief bereiken van persoonlijke Zelfoptimalisatie kan ook dit model worden ingezet bij coaching

Bekijk hier de powerpointpresentatie [Adobe Acrobat PDF - 788.36 KB]

Mail ons...

U kunt ons bereiken via de (mail) adressen op de contact pagina