Mindfulness
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een staat van bewustzijn, die bereikt wordt door meditatie, gebruikmakend van trance, welke effectief door een hypnotherapeut kan worden aangeleerd.
Wil jij de kwaliteit van je leven in handen nemen en daar ook tools voor aangereikt krijgen?
Met mindfulness leer je intenser en bewuster te functioneren. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker omdat je de dingen wat meer van een afstand leert te aanschouwen.
Methode
Het bijzondere is dat je er niet perse weer voor in een groep hoeft te werken. Je leert aan de hand van de methode, die wordt uitgelegd om zelf thuis aandacht -en meditatieoefeningen te kunnen doen. Deze kunnen vlak voor het slapen worden gedaan, waardoor je makkelijker in slaap valt. Je zult al snel merken dat je beter kunt gaan concentreren en de aandacht leert verdiepen. Zo beschik je al snel over een groot aantal technieken die je in de verschillende gebieden van je leven kunt benutten.
Oefeningen
De ervaring leert dat deze oefeningen makkelijk zijn in te bedden door verankering van de rusttoestand, waardoor het effect blijvend is. Aangeraden wordt om de uniek uitgedokterde meegegeven oefeningen op mp3 weer vaker te gaan beluisteren in lastiger periodes van je leven.
Je kunt de wind niet bedwingen, we moeten leren onze zeilen te verzetten en koers te houden met eigen roer.
Op deze wijze kun je bergen verzetten.
Het doel van mindfullness
Het doel van mindfulness is om makkelijker te leren ontspannen en meer uit het leven te halen. Je leert bewust stress en spanning te herkennen en zien waardoor deze wordt geactiveerd. Op deze wijze leer je in dit moment, met bewuste aandacht aanwezig te zijn, kijken, en ervaren en verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gemoedstoestand.
Door in de aandacht te blijven leer je kalm en met mededogen om te gaan met dat wat er op dit moment is. Door je meer bewust te zijn van lichaam, denken en voelen neem je je leven meer in eigen hand. Je gaat beter zien hoe je gewend bent te reageren en daar andere keuzes in te maken. Dit schept ruimte op meer autonome wijze ook met lastige situaties om te gaan.
Dit geeft je de mogelijkheid om in meer situaties van het leven te genieten, vaker jezelf te kunnen zijn.
De 7 beste mindfulness oefeningen
Oefening 1: Bewust ademen
De eerste oefening lijkt eenvoudig, maar het resultaat kan zeer groot zijn. De oefening gaat er eigenlijk simpelweg om, om de inademing bewust te beleven als inademing en de uitademing als uitademing. Vandaar, bewust adem. Het idee is in de basis simpel en heel eenvoudig. Om het proces van ademen waar te nemen, moeten we onze aandacht op ons eigen lichaam richten. Hierbij helpt het om te aandacht zo diep mogelijk te verankeren waardoor je merkt dat het ademen een autonoom proces is.
Oefening 2: Concentratie
De tweede oefening lijkt heel erg op de eerste, omdat je je ook hier op het ademen richt, alleen richt je je in dit geval op het gehele proces van ademen, het als een vloeiende beweging leert ervaren.
Oefening 3: Bewustwording van je lichaam
Bij de derde oefening word je bewust van je lichaam terwijl je ademt. Omdat je door de eerste twee oefeningen jezelf in een staat van ’mindfulness’ hebt gebracht, wordt het gehele lichaam erin betrokken. Want als je bewust bent van je hele lichaam, ga je jezelf in het hier en nu beleven. Dat is de weg van meditatie en mindfulness.Het is prettig deze staat van gewaarwording in ons dagelijks leven vaker te beleven. Je zult merken dat het verlangen om lichaam en geest steeds in het nu te willen ervaren steeds groter wordt.
Oefening 4: Spanning loslaten dmv de oefeningen op mp3
De spanning, die vaak veroorzaakt wordt door het alledaagse leven en ongezonde levensstijl zonder voldoende rust en ontspanning.Door middel van deze mindfulness oefening kun je leren deze spanning los te laten, zodat je je weer beter voelt in je lijf. Ga ook voor deze oefening in een rustige ruimte liggen. Zorg ervoor dat je lekker ligt en je je geheel los kunt laten en concentreer je op een levensvraag, die je bezighoudt, om zo je onbewuste te sturen de vraag in trance op te lossen. Zet de mp3 aan en geef je over aan de bereide meditatie vol met egoversterkende metaforen terwijl je de vingertoppen van duim en wijsvinger van beide handen zachtjes tegen elkaar houden en de tong tegen de achterkant van de voortanden van de bovenkaak laat rusten Dit noemen we het drievoudig anker.
Oefening 5: Loopmeditatie
De eerste oefeningen hebben je geholpen om je bewuster te worden van de wereld om je heen. Nu kun je mbv je drievoudig anker deze vaardigheid toepassen in de echte wereld, en dat doe je door middel van een loopmeditatie. Door het drievoudig anker wordt je energetisch zwaartepunt verlaagt, waardoor je meer bewust bent van het afwikkelen van de voetzolen bij het wandelen waardoor je dit met volledige aandacht, oftewel ‘mindfulness’, doet. Wees je bewust van elke stap, voel hoe al je spieren samenwerken om je te helpen je voort te bewegen en voel hoe je zolen de aarde raken.
Oefening 6: Ankeren bij wat spanningvollere situaties
Het is gebleken dat dmv het drievoudig anker dat je in situaties die normaliter spanning oproepen je meer bij je zelf blijft en spanning ook bij andere kan laten. Oefen hier rustig mee als je naar een spannende film zit te kijken of als er iets spannends staat te beuren
Oefening 7: Ankeren bij plotselinge stressvolle situaties
Als je wat meer geoefend bent en je het ankeren hebt eigen gemaakt kun je ook sneller kunt gaan herkennen dat je getriggerd kunt worden door plotseling optredende stressmomenten. De oefening in het dagelijksleven is dan zo snel als je herkent je anker te slaan en je jezelf weer in een staat van mindfulness brengt, zodat je de situatie makkelijker kunt overzien en autonoom kunt handelen.
Als je deze angstreflex een aantal keer hebt kunnen doorbreken zouden de Engelsen zeggen:
‘The proof of success is the easting of the pudding’
Misverstanden over mindfulness
Mindfulness is een modern begrip voor onze staat van natuurlijk zijn. Het is een aardse manier van in het leven staan.
Dus niet zweverig en zeker niet wiebelig.
Wat zijn de effecten van mindfulness?
De belangrijkste effecten van mindfulness kun je kort samenvatten:
- Je voelt je meer in het hier en nu
- Je ervaart je omgeving bewuster
- Je bent minder beïnvloedbaar door externe stresssituaties
- Je overziet situaties van een aftand, zodat je adequater kunt optreden
Hoe blijf ik mindful?
De in de oefening 1 tot en met 5 aangehaalde oefeningen, zoals de loopmeditatie kun je uitvoeren elke keer als je loopt, ook op de trap of naar de lift van en naar de werkplek. Op den duur zul je merken dat je je veel bewuster bent van alles wat om je heen gebeurt en zul je ook geleerd hebben hier van te genieten.
Dat is de kracht van mindful of gewaar zijn in het hier en nu.
Meer vragen over mindfulness?
Heeft u meer vragen over mindfulness of wilt u persoonlijk advies? U kunt ons altijd bellen of onderstaand formulier invullen.
Veelgestelde vragen over mindfulness
Wat Is mindfulness?
Mindfulness is in feite een bewustzijnsstaat waarbij je meer in balans blijft, ook ten aanzien van onbewust gedrag van anderen.
Kan ik mijn angsten ermee overwinnen?
Angsten worden vaak aangewakkerd door situaties, die doen denken aan eerdere angsten, die voortkwamen uit traumatische momenten in het vroege verleden. Hier leert men ernaar te kijken en ermee om te gaan.
Waarom zou ik mindfulness moeten doen?
In feite doet u geen mindfulness maar volgt u een training om mindful te leren functioneren. Dat kan in een groep maar bij de Mee-denkers geef ik een persoonlijke training, in een aantal individuele sessies waarbij ook thuis met zelfhulpoefeningen op mp3 of CD kan worden gewerkt.
Hoe helpt u mij met mindfulness?
In individuele sessies wordt de methode uitgelegd, die op uw persoonlijke situatie is afgestemd. In bepaalde gevallen zal worden besproken of het werken met systemisch werk of hypnotherapie een betere aanpak zou zijn.
Gratis oriëntatie
Neem contact op om te kijken wat ik voor u kan doen!