De gevolgen van overmatig alcoholgebruik in tijden van crises

De maatregelen die (opnieuw) zijn genomen om het aantal ‘besmettingen’ terug te dringen heeft grote gevolgen gehad voor de maatschappij. Zowel op economisch vlak als voor de geestelijke gezondheid. Steeds meer mensen kampen met angstgevoelens en verslavingsproblematiek. Door verveling, extra veel zorgen om de financiën of de gezondheid of het ontbreken van sociale controle kunnen mensen die daarvoor gevoelig zijn sneller in een verslaving wegzakken. Bovendien is men bang dat verslaafden niet weten waar ze terecht kunnen om hulp bij alcoholisme te zoeken. Dit heeft extreme gevolgen, iets wat wellicht een zeer hoge druk op de verslavingsinstellingen zal veroorzaken na afloop van de crisis.

Daarom is het volgens verslavingsinstellingen van belang dat mensen op de hoogte worden gebracht van de verschillende behandelingsmogelijkheden. Dit moet laagdrempelig worden aangeboden, zodat mensen eenvoudig en snel terecht kunnen. Bijvoorbeeld door mailcontact te leggen of te chatten met verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen.

Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van overmatig alcoholgebruik in tijden van crises. Niet alleen voor de lange termijn, maar ook op de korte termijn.

Alcohol verslechtert het immuunsysteem

Alcoholmisbruik heeft enorme gevolgen voor zowel de lichamelijke- als de geestelijke gezondheid. Het grootste nadeel van alcoholmisbruik op de korte termijn is dat het veel schade aanricht aan het immuunsysteem. Er zijn enorm veel aanwijzingen dat alcohol een groot effect heeft op de weerstand. Dit geldt zelfs wanneer er slechts een enkele avond buitensporig veel is gedronken.

Bij een lage weerstand hebben virussen en andere ziekteverwekkers meer kans om toe te slaan. Dit betekent niet alleen dat je sneller besmet raakt, maar ook dat het ziekteverloop vaak ernstiger is.
Hoewel er nog heel veel onduidelijk is over het verband tussen alcohol en de aanwezige symptomen.

Hoe voorkom je een terugval in alcoholgebruik in tijden van crises?

Een crises kan enorm veel triggeren bij ex-verslaafden. Doordat ze plotseling met meer verveling kampen of extra stress ervaren, zullen zij eerder in hun verslaving terugvallen. Daarnaast is er ook minder sociale controle, doordat men bijvoorbeeld niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn op het werk en minder bezoek van familie heeft. Hoe voorkom je in dit geval een terugval in je verslaving? Wees allereerst niet boos op jezelf als je toch een terugval krijgt. Neem vroegtijdig contact op met de huisarts of met een verslavingsarts. Hulp bij alcoholverslaving is ook in tijden van crises gewoon mogelijk. Het is bij de meeste verslavingsinstellingen mogelijk om te chatten en jouw hulpvraag te stellen. Dit kan ook prettig zijn als je deze gevoelige informatie liever (nog) niet deelt met je huisarts.

Scroll naar boven