Hyperventilatie

Afbeelding tips

Hyperventilatie, wat is het?

Hyperventilatie betekent letterlijk “hoog ademen”. Mensen gebruiken voor ademen vaak onterecht het woord ademhaling, wat letterlijk inademen betekent. Maar dat is slechts de helft van het adem-proces. Je hebt het vast wel eens in het echt of op tv gezien: iemand die erg kort maar snel in -en uitademt; niet wetende wat hij of zij moet doen. En dat is dus wat er gebeurt bij hyperventilatie.

In dit artikel leggen we in het kort uit hoe hyperventilatie ontstaat en wat je kunt doen om gezond te ademen. Geen zorgen: een acute hyperventilatie-aanval is niet gevaarlijk, maar kan wel erg naar aanvoelen. Als mensen chronisch hyperventileren werkt dit wel verzurend op het lichaam, wat niet gezond is.

Afbeelding ademhalen

De oorzaken van hyperventilatie

Om hyperventilatie goed uit te kunnen leggen is het belangrijk om te begrijpen hoe het proces van ademen werkt. Iedereen haalt adem, 24 uur per dag (15000 liter lucht) en zeven dagen per week. In je slaap adem je langzamer dan wanneer je wakker bent. Als je een inspanning verricht, zoals sporten, gaat de ademhaling vaak omhoog. Bij hyperventileren haal je echter te vaak adem. Of beter; je ademt te weinig uit.

Wanneer dit gebeurt adem je veel zuurstof in, dat is niet schadelijk, maar naast een hoger zuurstofgehalte in je lichaam verdwijnt er ook te veel koolstofdioxide in het bloed, die onvoldoende is uitgeademd vanuit de onderste longtoppen. Door deze disbalans en verzuring ontstaan er klachten: de middenrif spier spant door verzuring, waardoor mensen bang zijn dat ze iets als hartklachten hebben. En de bloedvaten worden nauwer, je handen en mond kunnen gaan tintelen, je kunt jezelf misselijk en duizelig voelen en het is mogelijk dat je angstig wordt. Dit komt dat hierdoor de hersencellen in een staat van verkeerde zuurstof koolzuur mengverhouding verkeren. Rustiger ademen wordt door deze klachten erg bemoeilijkt. Dit proces stoppen vereist oefening.

Een schokkend bericht kan het al veroorzaken, omdat je adem even stokt. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld hoort dat je bent ontslagen. Of dat er een naaste  in het ziekenhuis is opgenomen of je komt in een andere situatie terecht die angst veroorzaakt, hierdoor kun je gaan hyperventileren.

Afbeelding tips

Kan een Hypnotherapeut helpen bij hyperventilatie?

Wanneer een schokkende gebeurtenis de oorzaak is van het hyperventileren kan een behandeling bij een hypnotherapeut uitkomst bieden. Samen met de behandelaar  ga je met nieuwe ogen kijken waar en wanneer dit alles is ontstaan om het probleem bij de kern aan te pakken. Door samen te werken met iemand die ervaring heeft met het probleem leer jij je lichaam en eventuele voortekenen beter kennen en beheersen.

ZO KUN JE EEN AANVAL VOORKOMEN

Thuis kun je tegelijkertijd of parallel daaraan ook oefeningen doen, die op mp3 of CD worden meegegeven, waardoor jij beter om kunt gaan met een te hoge ademhaling. Daarnaast worden er tips gegeven en ankertechnieken aangeleerd, waardoor je het verkeerde ademen eerder kunt voelen, herkennen en op zo’n moment direct actie kunt ondernemen. 

Worden de kosten voor een behandeling van hyperventilatie vergoed?

Een behandeling wordt vergoed. Hiervoor is geen verwijzing vanuit de huisarts nodig. Heb jij dus klachten en wil je graag worden geholpen om hier voor eens en voor altijd vanaf te zijn? Neem dan contact met me op via het contactformulier of bel me. Als ik niet opneem spreek dan in, zodat ik kan terugbellen.

Ben je goed genoeg geïnformeerd over hyperventilatie? Wellicht ben je ook geïnteresseerd in onze dienstverlening , klik hiervoor op een van de onderstaande links:

Scroll naar boven