Tien aanbevelingen om stress te voorkomen

Iedereen – de een wat vaker dan de ander – voelt zich wel eens gestresst. stress kan positief werken en leiden tot betere prestaties, maar pas op! als stress te lang aanhoudt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.
Bij een stress situatie komen in onze hersenen stoffen vrij (waaronder cortisone), die ervoor zorgen dat we helder kunnen nadenken en die ons sterker doen voelen. met name de cortisonestof kan het lichaam op langere termijn verzwakken.
Veel genoemde klachten bij langdurige stress zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, langdurige vermoeidheid, slapeloosheid en vermindering van seksuele behoeften, maar ook uit uiterlijke problemen zoals eczeem en overgevoeligheid kunnen voorkomen.
Hoe kun je deze ‘schadelijke’ vorm van stress tegengaan?

Hier zijn de 10 gouden regels:

stop met het verzinnen van excuses

en zie de realiteit onder ogen. het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en dat je niet vlucht in allerlei excuses wanneer het een keer tegenzit. als stress bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het feit dat je geen baan kunt vinden, bedenk dan wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn en verberg je niet achter allerlei excuses. wees eerlijk tegen jezelf!

als je denkt dat jouw baan de oorzaak is van stress,

Vraag je dan af of het werk dat je doet wel geschikt voor je is. het kan zijn dat je werkzaamheden op een hoger niveau liggen dan je eigenlijk aankunt. Het is dan beter om een stapje terug te doen.

trek niet al te veel werk naar je toe.

Je kunt stress verminderen door het jezelf af en toe gemakkelijker te maken door ook eens iets uit handen te geven.

leer eens een keer ‘nee’ te zeggen.

Stress wordt vaak veroorzaakt door dingen of werkzaamheden die we onszelf opleggen, maar waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. als je bang bent, dat je daar iemand mee kwetst, bedenk dan eens wat de consequenties zouden zijn als je een keer iets weigert (je zult zien dat die er niet zijn!).

maak iedere dag wat tijd vrij om aan jezelf te besteden.

Neem bijvoorbeeld eens een lekker ontspannen bad, ga naar de film of trek je terug met een spannend boek.

bespreek je problemen met je partner, ouders, familie of hartsvriendin.

Het is goed om af en toe je hart te luchten en dikwijls helpt het je een andere kijk op het probleem te geven.

probeer te vermijden dat vervelende klusjes uren of dagen op je blijven wachten.

Knap deze klusjes direct op, zodat je daar niet meer over in hoeft te zitten. bovendien geeft het een tevreden gevoel als je dat nare karwei achter de rug hebt.

vermijd schuldgevoelens.

Het is onmogelijk het iedereen in je omgeving naar de zin te maken, en je daarover schuldig voelen helpt niet, behalve dan dat ons stressniveau daardoor nog verder stijgt!

ga na of de keuzes die je hebt gemaakt jouw keuzes zijn

of dat ze eigenlijk door iemand anders zijn opgelegd. Alleen wanneer je je eigen beslissingen neemt, kun je een tevreden gevoel over jezelf hebben.

leer positief te denken.

Je zult ontdekken dat zelfs de meeste negatieve situaties kleine voordeeltjes hebben. daarnaast moet je proberen niet altijd van het slechtste uit te gaan. vaak komt dit scenario niet eens uit en de tijd die je kwijt bent met zorgen maken, is weggegooid.

De Mee-denkers

hebben een kortdurend behandelplan voor stress die niet zelf op te lossen lijkt. De behandeling wordt sterk verkort naarmate de motivatie om er van af te komen groter is en de hoop op herstel sterker is en men ook thuis met behulp van het meegeleverde zelfhulp-cd’s aan de gang gaat.
Kernfusietraining©, waarbij dus ook thuis gewerkt kan worden aan het probleem met behulp van de Zelfhulp-cd’s , is voor zowel kinderen als volwassenen ook een effectieve aanpak van stress.
Mensen die aan zichzelf zijn komen werken door middel van onze aanpak, blijken achteraf ook in andere situaties meer zelfvertrouwen te hebben en met meer plezier te studeren of hun werk te doen.

Scroll naar boven