Het verminderen van door je zelf opgebouwde stress

Er zijn al genoeg externe factoren die je stress bezorgen, dus waarom zou je daarnaast ook nog eens je eigen stress creëren?

Je creëert je eigen stress door irrationele fantasieën oftewel niet-produktieve emoties. Zo’n niet-produktieve emotie begint nadat je iets hebt waargenomen. Op de waarneming volgt een interpretatie en die wordt weer gevolgd door een evaluatie. In het voorbeeld is het rinkelen van en het slechte gevoel dat je daarbij krijgt is de evaluatie. Ook al blijkt het dan toch een goed bericht te zijn, heb je toch even een beetje stress gehad. Wat dus belangrijk is, is dat je je laat leiden door feiten.

Dus in het voorbeeld:

de deurbel gaat de reactie is: ´wie zal dat zijn?´  in plaats van ´dat kan ik er niet bij hebben hoor!!´

Irrationele gedachten

Een aantal irrationele gedachten zijn bijvoorbeeld:
Fanatiek perfectionisme: hier schuilt de verkeerde gedachtegang in het overdrijven. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten, je moet dezelfde fout alleen niet een tweede of een derde keer maken. Het is dus bijvoorbeeld ook niet echt handig om tegen je opdrachtgever te zeggen, zeker zonder dat hij daarom vraagt, dat je foutloos werkt en alles aankunt. Als de opdrachtgever dan een fout ontdekt, komt dat bij beide partijen harder aan.

Rampdenken

Als er iets fout is, is dat een feit.Vermijd de gedachte wat er allemaal nog meer fout kan zijn. Die ene beer op de weg is voldoende, laat de rest van de beren waar ze zijn in het bos.

Lage frustratie-tolerantie:

Vermijd te denken dat iets te moeilijk is of niet zal lukken. Zie problemen eerder als een uitdaging om te overwinnen.

Eisen aan anderen

Accepteer dat anderen anders zijn, dit houdt niet meteen in dat je dat hoeft te respecteren of hoeft goed te keuren. Maar door niet te accepteren dat anderen anders zijn, ben je irrationeel bezig.
Een rationele opstelling is te accepteren dat sommige dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn, en daar waar je wel mogelijkheden ziet om veranderingen aan te brengen dit door middel van een logisch plan ook te doen.

Wie maakt wie gek?

Een situatie kan worden ingedeeld in drie stadia:
F – Een feitelijke gebeurtenis
D – Ideeën en gedachten of belemmerende overtuigingen of
V – Gevoelens
E – Lichamelijke ervaringen bij het gevoel
G – Gedrag
In de opgesomde volgorde wordt een situatie beleefd. Hoe je over een gebeurtenis (F) een idee hebt of erover denkt (D) zullen in grote mate je gevoelens (V), je lichamelijke momentane gesteldheid (E) en je gedrag (G) bepalen.
Oftewel, de wijze waarop je zelf omgaat met een gebeurtenis die jou treft, zal in grote mate bepalen hoe je je daarbij voelt en hoe je je zult gedragen. Je eigen ideeën en gedachten (D) heb je zelf in de hand; je kunt ze veranderen als ze herkennnen kunt als belemmerende overtuigingen die je onnodig last (G) bezorgen.
Het enige nadeel is dat je anderen minder de schuld kunt geven. Je bent altijd verantwoordelijk voor hoe je je gedraagt ten op zichte van een situatie.
Als je de strekking van het bovenstaande in je dagelijkse levenswijze kunt inbouwen, zul je daar veel profijt van hebben, en een ontspannener leven kunnen leiden.
Je zult waarschijnlijk minder beren tegenkomen, die je bovendien nieuwsgierig en onbevangen tegemoet kunt treden.

Scroll naar boven