Ervaringen van een deelneemster aan een opstellingenavond

Bij de familieopstellingen word je uitgekozen voor een rol van een familielid door een persoon met een hulpvraag. Omdat er een hele familie in posities wordt geplaatst krijg je zicht op hoe de rollen zijn verdeeld. Hoe bijzonder is het om als je die rol krijgt meteen te ervaren en te voelen wat die persoon doormaakt of heeft gemaakt, hoe die in zijn vel zit.

Zowel Luuc als Marja stellen liefdevol gerichte vragen. Je kruipt in de huid van een ander maar krijgt een les voor je zelf. En ook weer een ervaring voor de hele groep. Gisteren was mijn hulpvraag hoe ik meer in balans kan komen, ik voelde me aan het begin van de avond helemaal van de leg, maar moest wonder boven wonder juist een persoon representeren die de ideale uitgebalanceerde persoon was en kon aan den lijve ondervinden hoe het is om in balans te zijn. Weten dat het in je zit.

Erg mooi vind ik dat je aan je elkaars problemen of belemmeringen met elkaar een plaats kan geven en zichtbaar kan maken. Soms worden je later in je leven dingen duidelijk die je in een opstelling hebt gezien. Ik ben dankbaar voor dit prachtige werk dat ik een ieder zou toewensen om mee te maken

Francisca Tollenaar 2013.

Scroll naar boven