Perfectionisme met als de onherroepelijke tegenpool faalangst

Inleiding

De klachten die gepaard gaan met bovenstaande vragen hebben vaak verschillende oorzaken, variërend van een tijdelijke stressreactie tot een posttraumatische stress-stoornis.
Ga eerst na of er aan de periode voorafgaand aan de klachten een ernstig ongeluk is geweest of dat je erg geschrokken bent ergens van, of een veelheid van spannende gebeurtenissen te verwerken hebt gehad.

Het kan ook zijn dat je in aanleg een hoge prestatiedrang hebt die kan omslaan in onzekerheid als bijvoorbeeld de wedstrijdstress of plankenkoorts te hoog wordt.

Marja en Luuc coachen naast managers, ook professioneel werkende zangers, zangeressen, acteurs, actrices, performers, autocoureurs, piloten en gezagvoerders. Vliegeniers worden vaak door luchtvaartmaatschappijen voor coaching of training doorverwezen als zich klachten voordoen, als gespannenheid, onzekerheid, faalangst, dadendrang gepaardgaand met een te hoge ademhaling, en transpireren tijdens een flightsimulatortrainingstest.

Deze klachten gaan ook vaak samen met een gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit, met gepieker en met een slechte nachtrust of bioritme-verstoring.

Om een prestatie te kunnen leveren of een optreden voor een grote groep te doen is een lichte spanning juist prettig en nuttig. Het overwinnen van deze spanning geeft vaak een kick. Als spanning ongecontroleerd hoog oploopt gaat het tegen je werken. Deze performance-stress of plankenkoorts, die normaal een positief effect heeft op “top-sporters” gaat dan werken als faalangst en maakt onzeker. De kunst is de spanning zo op te laten lopen dat je bij het leveren van een prestatie juist voldoende spanning hebt om een top prestatie te kunnen leveren. Na de geleverde prestatie moet er voldoende rust worden ingebouwd om weer te herstellen. Bij een te hoog oplopende prestatiedrang en drang tot perfectionisme is de kans nu eenmaal groter dat het in zijn tegendeel omslaat. Daar ligt dan de onzekerheid en het gevoel te kunnen falen op de loer.

Topsport

in welke tak van sport dan ook is leuk maar het is goed om te zien dat er maar één winnaar of de beste kan zijn. Besef dat je je baan hebt gekozen of aan een sport begonnen bent, omdat je er een passie voor had en bovenal omdat het leuk was om te doen. Door te blijven herinneren welk gevoel het je in het begin heeft gegeven kom je weer in een blijde stemming.

Als dit gevoel geblokkeerd is en er gevoelens van onzekerheid en te hoge spanning voor in de plaats gekomen zijn, wordt het tijd er wat aan te doen. Soms worden, indien geïndiceerd, homeopatische middelen op de persoon en op maat uitgezocht, zodat het meest passende middel bij de persoon in kwestie kan worden voorgeschreven.

In bepaalde gevallen hebben mensen al baat bij het zelfstandig werken met onze zelfhulpmethode. Zoals je op onze website bij de rubriek testimonials” kunt lezen heeft een piloot een aantal-maanden-lang-bestaand stress-gerelateerd inslaapprobleem, waardoor hij arbeidsongeschikt was, in korte tijd opgelost. Na een enkel kennismakingsgesprek en het consequent drie maal per dag werken met de zelfhulp-cd’s.

De Droom en Een prettige vlucht” voelde hij zich binnen een week weer fit om met de vliegtraining te starten. Door de zes individuele vervolgbijeenkomsten in de Kernfusietraining© heeft ook hij het zich eigen gemaakt zijn stress zo te reguleren dat hij én perfect kon functioneren als gezagvoerder én na lange intercontinentale vluchten snel kon herstellen zodat hij, naast het hebben van een leuke goedbetaalde baan ook een prettig privé-leven kon hebben.

Testimonial

Ik begon bij de Meedenkers met als doelstelling om minder perfectionistisch te zijn en minder hard voor mezelf te zijn wanneer iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Bovendien wilde ik leren om tijdens drukke tijden op het werk een balans te houden tussen hard werken en mijn eigen gevoel en behoeften. Mijn werk is een passie, maar ik verloor me wel eens in alle drukte.

Tijdens de sessies ben ik me bewuster geworden van bepaalde patronen en heb ik verschillende methoden geleerd die ik in specifieke situaties kan toepassen. Verder heb ik meer inzicht gekregen in de wijze hoe ik zelf met situaties om ga, maar ook hoe anderen met bepaalde situaties omgaan of zijn gegaan. Dit inzicht heeft mij direct geholpen in het dagelijks leven, maar ik verwacht dat een aantal dingen ook een wat langere rijping nodig hebben.

Het bijzondere aan Marja, een van de Meedenkers, vind ik dat ze op basis van werkelijke interesse zoekt naar methoden om je te helpen een stapje verder te komen. Ze zoekt hierin wegen die heel verschillend kunnen zijn. Van gewoon praten en spiegelen, tot methoden die heel duidelijk gericht zijn op het gevoel of op het onderbewuste. Dit leidt tot leuke, en soms verrassende resultaten.

Ik heb tijdens de sessies met de Meedenkers geleerd hoe ik meer ruimte en liefde kan geven aan mijn innerlijke zachte, vrouwelijke kant en ik ga (iets) milder met mijzelf om.

Scroll naar boven