Plankenkoorts

Inleiding

De klachten die gepaard gaan met bovenstaande vragen hebben vaak verschillende oorzaken, variërend van een tijdelijke stressreactie tot een posttraumatische stress-stoornis.
Ga eerst na of er aan de periode voorafgaand aan de klachten een ernstig ongeluk is geweest of dat je erg geschrokken bent ergens van, of een veelheid van spannende gebeurtenissen te verwerken hebt gehad.


Het kan ook zijn dat je in aanleg een hoge prestatiedrang hebt die kan omslaan in onzekerheid als bijvoorbeeld de wedstrijdstress of plankenkoorts te hoog wordt.

Ik coach naast managers, ook professioneel werkende zangers, zangeressen, acteurs, actrices, performers, autocoureurs, piloten en gezagvoerders. Vliegeniers worden vaak door luchtvaartmaatschappijen voor coaching of training doorverwezen als zich klachten voordoen, als gespannenheid, onzekerheid, faalangst, dadendrang gepaardgaand met een te hoge ademhaling, en transpireren tijdens een flightsimulatortrainingstest.

Deze klachten gaan ook vaak samen met een gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit, met gepieker en met een slechte nachtrust of bioritmeverstoring.
Om een prestatie te kunnen leveren of een optreden voor een grote groep te doen is een lichte spanning juist prettig en nuttig. Het overwinnen van deze spanning geeft vaak een kick. Als spanning ongecontroleerd hoog oploopt gaat het tegen je werken. Deze performance-stress of plankenkoorts, die normaal een positief effect heeft op “top-sporters” gaat dan werken als faalangst en maakt onzeker.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze werkwijzen, of een kennismakingsgesprek aanvragen?
Neem dan contact met ons op.

Scroll naar boven