Symptomen overgang

Afbeelding mindfulness

Symptomen overgang. Wat houdt de overgang precies in?

De overgang is de fase waarin een vrouw afstand doet van haar vruchtbaarheid. De hormoonhuishouding van haar lichaam verandert drastisch vergelijkbaar zijn met de puberteit, de periode waarin ze veranderde in een vruchtbare vrouw. Dat klinkt simpel, maar het kan een enorme impact hebben op het leven van die vrouw. Ze kan terecht komen in een situatie waarin ze “zichzelf niet meer herkent, zichzelf niet meer ís”, zoals veel vrouwen het zelf omschrijven. De symptomen van de overgang zijn per persoon erg verschillend: de één merkt er nauwelijks iets van, de ander ziet haar leven op de kop staan. De meeste vrouwen hebben last van opvliegers (het ineens heel heet en dan weer koud hebben), stemmingswisselingen (van euforisch naar depressief in een oogopslag), en wellicht minder libido.
Hormonaal verandert het lichaam, letterlijk maakt het steeds minder oestrogeen aan en uiteindelijk is het lichaam onvruchtbaar. Maar er gebeurt veel meer dan we ooit voor mogelijk hielden, momenteel weten we veel meer over deze fase van het leven van de vrouw, waarin zij verandert van vruchtbare vrouw naar “oude spinster””, of toch niet? Dit kon ook wel eens de mooiste tijd van het leven zijn!

Afbeelding student
Overgang symptomen

Hoe lang kan de overgang van vrouwen duren?

Hoe lang deze periode in uw leven duurt valt niet te zeggen: er zijn vrouwen die de overgang al heel jong doormaken en er zó doorheen dansen, en er zijn vrouwen bij wie dit wel tien jaar kan duren. Is dat erg? Nee, het begint er bij dat u herkent dat u een nieuwe fase in uw leven in gegaan bent, eentje zonder zorgen om anderen, maar des temeer om uzelf. Verder kan de overgang ook op onnatuurlijke manier in gang gezet worden, bij voorbeeld bij een hysterectomie, de overgang begint direct daarna.

Hoe kunnen wij helpen?

Dit klinkt allemaal als iets om niet naar uit te kijken, maar het bijzondere is: het leven begint echt bij veertig, of moeten we zeggen de overgang. Het hele leven gezorgd voor anderen, is dit het moment waarop u aan uzelf toe komt, waarop het de hoogste tijd is voor me-time. En dat is best spannend, als u dat niet gewend bent. Dan is begeleiding van de Mee-denkers niet meer dan fijn, wij kunnen u helpen om u nieuwe zelf te leren kennen, en samen kijken hoe u het beste tot uw recht komt in uw nieuwe rol.

 Bent u voldoende geïnformeerd over de overgang symptomen en wilt u verder lezen?

Scroll naar boven