Verwerking gemis

Wat betekent de verwerking van gemis?

Het klinkt zo simpel, maar de verwerking van gemis is een proces dat uit verschillende fasen bestaat. Dat proces heeft echt tijd nodig voordat u het een plekje heeft gegeven. Er valt iemand weg uit uw omgeving waar u aan gehecht bent: het woord zegt het al: u bent aan die persoon gehecht, u bent – emotioneel – aan elkaar gebonden. Dat hoeft overigens geen persoon te zijn, het kan ook een (huis)dier betreffen, of zelfs een plek, uw huis of uw baan. Mensen hechten zich aan van alles, we zijn ervoor gemaakt om verbonden te zijn. Als dat iets of iemand wegvalt voelen we dat, de verbinding wordt verbroken. Dat kan gepaard gaan met hevige moeheid. En dat creëert een gevoel van gemis, soms oppervlakkig en kortstondig, soms diep en langdurig, maar hoe dan ook er zal een stuk verwerking plaats moeten vinden, tot u het een plekje gegeven heeft.

verwerking gemis

Hoe verwerk ik het gemis?

De verwerking van gemis is een persoonlijk proces en gaat voor iedereen anders. De verwerking van het gemis van een dierbare waar u vijftig jaar alles mee gedeeld en beleefd heeft zal een veel dieper proces vergen en meer tijd dan die van een huis waar u een tijdje fijn gewoond heeft. Dat huis kan heel dierbaar voor u zijn, en het moeten verlaten ervan een diepe impact op uw leven hebben. Maar bij het verwerken van het gemis van een dierbare is er ook sprake van het gemis van de interactie. De gesprekken, de aanraking, het geluid van zijn of haar stem, de zorg voor u. In alle gevallen is het goed om te kijken wát er gemist wordt. De verwerking van een gemis is een rouwproces, en dat vraagt tijd en ruimte.

Hoe kunnen wij helpen?

We helpen u door de verwerking van gemis heen, door er samen naar te kijken: wat betekende hij/zij voor u? Wat vertegenwoordigt dat? We praten over de mooie dingen, en stoppen die als het ware met u in een doosje; of leren het te verankeren aan andere betekenisvolle gebeurtenissen. Dat anker leert u op die momenten op te roepen en te genieten van het moois dat jullie samen hadden. Zijn er dingen die u graag nog had willen zeggen? Dan kan dat imaginair of via een ritueel waarna het een plaats krijgt. Let wel, het is niet de bedoeling dat u de ander vergeet, maar met de de pijn leert omgaan. Onze hulp is erop gericht het gemis een plek te geven in uw leven.

Ben je goed genoeg geïnformeerd over verwerking gemis, dan bent u wellicht ook geïnteresseerd in onze producten klik hiervoor op een van de onderstaande links:

Scroll naar boven