Zelfhypnose

Wat is zelfhypnose?

Zelfhypnose is een methode, die we hanteren om je te helpen de ongewenste patronen aan gedachtestromen in je hoofd te doorbreken en te herdefiniëren. Ieder mens heeft de hele dag door gedachten; dat is heel normaal. Maar we hebben ook een heleboel onbewuste gedachten Of overtuigingen. En wat we ons niet realiseren is dat we onszelf, op die manier, ook veel verhalen vertellen over wie we denken te zijn. We hebben vaak, toen we jonger waren, bepaalde verhalen opgepikt over onszelf en die hebben we opgeslagen in ons onderbewuste. Bijvoorbeeld: “Je kunt dat niet”, waarbij de opvoeder het woordje ‘’nog’’ vergat uit te spreken. Dat kon kloppen, maar inmiddels kunt u natuurlijk wél een hoop. Alleen mensen blijven er soms van uitgaan, dat we “het‘’ nog steeds niet kunnen. En die stemmetjes kunnen een belemmering gaan vormen; van dergelijke gedachten wil je vanaf, zodra je door hebt dat het je beperkt. Met de vraag: ‘‘Hoe doe je dat dan?’, komt zelfhypnose in beeld.

Door middel van zelfhypnose leren we onszelf naar andere verhalen te luisteren.

Afbveelding hypnose

Hoe gaat zelfhypnose dan te werk?

Gelukkig kunnen we op dezelfde manier, waarop we de ongewenste gedachten en overtuigingen ons leven laten bepalen, er ook voor zorgen dat we ervan bevrijd worden; en dat is door onszelf een ander onbewust verhaal te vertellen. Net als bij hypnose brengen we nu onszelf in een staat van diepe ontspanning, zodat we open staan voor nieuwe suggesties. We vervangen in gedachten de oude overtuiging dat we “het niet kunnen” door: “Ik kan het wél”. 

Wat zijn de voor- en de nadelen van zelfhypnose?

De voordelen van zelfhypnose zijn dat Je dit kunt toepassen op die momenten dat het je zelf uitkomt; Je hoeft daarvoor geen afspraak met een therapeut te maken. Je kunt het overal toepassen, en elke dag oefenen met de nieuwe gedachte, net zolang tot die onderbewust is geworden en je voortaan handelt naar een onbewuste gedachte van overvloed: Ik kán het! Deze methode vergt wel van je dat je eerst bij de feitelijke overtuiging komt, en wanneer die wordt opgeroepen en die dan in de ogen durft te kijken. Dat vraagt moed, en oude patronen vergen ook wat tijd om tot nieuwe geslepen te worden. Vaak is het efficiënt en effectief gebleken als je eerst één of twee sessies bij een hypnotherapeut Te nemen. Gun jezelf die tijd; je bent het immers waard. 

Wat kan zelfhypnose voor je doen?

Zelfhypnose kan ervoor zorgen dat je je niet langer belemmerd voelt, en je pad kunt laten bepalen door wat je echt wilt, in plaats van geleid worden door angsten en daardoor beperkt te worden. De Mee-denkers en de zelfhulpmiddelen op cd en mp3 kunnen je hierin ondersteunen, zodat je op een veilige manier leert te werken met zelfhypnose.


Ben je goed genoeg geïnformeerd over zelfhypnose? Lees onze andere artikelen.

– De droombevrijding eerste fase
– Een prettige vlucht
De systemische problematiek

Scroll naar boven