Voorkom vakantiestress

“Voorkom vakantiestress”,artikel van “KRO opvoeden doe je zo”, interview met Luuc en Marja Christiaanse van de Mee-denkers door Eva Wals  juni 2006

Koop die zwembroek maar op vakantie!  Het blijkt ieder jaar weer een actueel onderwerp.

Ken je dat? Vlak voor je vakantie loopt je hoofd om. Je moet nog zoveel regelen… De hond moet weg, de planten moeten water, zoonlief heeft een nieuwe zwembroek nodig en dochterlief had je nog een cadeautje beloofd voor haar mooie diploma. In plaats van dat je kinderen rustig gaan spelen, breken ze de boel af. Voor de vakantiestressdeskundigen en echtpaar Christiaanse is dit dagelijkse praktijk. Net als haar man Luuc behandelt Marja ouders en kinderen die voor of tijdens de vakantie last hebben van – de gevolgen van – stress. Ze heeft een hoop tips om stress te voorkomen.

Wat is vakantiestress?

Vakantiestress is een extra stress die bij sommige mensen loskomt rond de vakantietijd. Voor de vakantie voelen sommige ouders een druk, zo van ‘het moet leuk worden’, terwijl ze niet weten wat ze precies met die vrije tijd aanmoeten. Daarbij komen er bij het loslaten van een strak werkpatroon soms dingen naar boven. Problemen die je door gebrek aan tijd voor jezelf normaal gesproken niet voelt. Je kunt je bijvoorbeeld realiseren dat je ‘geleefd’ wordt en helemáál níet blij bent met je baan. De stress die dat veroorzaakt neem je, met jezelf, mee op vakantie. En dan is er ook nog het opzien tegen de reis.

Vakantiestress komt zowel bij ouders als bij kinderen voor. Kinderen zijn gevoelig voor de stress van hun ouders. Wij behandelen merendeels volwassenen. We geven ze bijvoorbeeld het advies uitgerust de auto in te stappen, in plaats van zo vroeg mogelijk uit hun werk te komen en weg te sjezen met de auto. En te gaan jakkeren. Wij proberen vakantiestress vooral te voorkómen, en geven voorafgaand aan de vakantie mensen een aantal tips mee. Meestal zijn ze dan al bij ons om vanwege een ander probleem aan zichzelf te werken. 

Nemen mensen ook wel eens van tevoren contact met jullie op vanwege de vakantie?

Ja, regelmatig. Dan komt er bijvoorbeeld iemand die vliegangst heeft. Wat we dan in ieder geval doen, naast de behandeling, is een zelfhulp-tool op cd of mp3 van ons meegeven, als huiswerk. De uitgave ‘Een prettige vlucht’ werkt heel ontspannend. We hebben hem in 1997 in overleg met de directeur van de medische dienst van de KLM ontwikkeld. Hij helpt je om je naar binnen te richten en in stapjes naar het moment toe leven dat je het vliegtuig instapt. We leren ook technieken om rust vast te houden, wij noemen dat ‘ankeren’.

Kun je iets meer vertellen over de oorzaken van vakantiestress?

Het komt voor dat mensen gevoelens als angst, boosheid, machteloosheid en verdriet hebben moeten onderdrukken, als het ware als een bal die je onder water duwt. Als die gevoelens geen plek hebben kunnen krijgen, kost dat veel energie. Door een ogenschijnlijk kleine aanleiding kan iemand dan al bijna ‘ontploffen’. Zo komen dan die lang onderdrukte gevoelens naar boven. Dat is heel vervelend, ook omdat mensen zich daar vaak ook weer schuldig over gaan voelen.

Verder is er het misverstand dat je zodra je uit je auto stapt op de bestemming niks meer hoeft te doen om het leuk te hebben. Je kunt beter van tevoren bedenken waar je behoefte aan hebt. En ook met elkaar daarover te praten. Je zou dus kunnen zeggen dat een niet zo beste communicatie een van de hoofdoorzaken is.

Scroll naar boven