Wat te doen bij slaapproblemen

Het is een veel gehoorde klacht dat mensen niet kunnen slapen en toch heel moe zijn. Er zijn ook heel veel verschillende soorten slaapstoornissen. Zij hebben allemaal gemeen dat het heel frustrerend is om de slaap niet (meer) te kunnen vatten.

Deze ergernis geeft spanning en veroorzaakt het ‘malen’. Soms zijn het ook dingen waar je overdag niet aan toegekomen bent of dat je juist te lang hebt doorgewerkt. Het is sterk van je om niet direct naar slaappillen te grijpen. Voordat je naar pillen grijpt is het goed of je BASIS goed is. De afkorting BASIS staat voor Beweging, Ademen, Spijsvertering, Indrukken/Intuitie, Stilte.

Als je wat onrustig bent voor dat je gaat slapen, maak dan een gezonde avondwandeling of beweeg wat in het huis. Laat de gebeurtenissen van de dag nog even passeren, zet de belangrijke gebeurtenissen op een rijtje en laat ze dan weer los. Let daarbij op je ademen en op het goed afwikkelen van je voeten. Onder je voeten zitten reflexzones van allerlei organen, zoals ook de darmen die je met goed afwikkelen stimuleert. Concentreer je op de dingen om je heen en neem de indrukken met plezier in je op. Zo geniet je van het moment.

Door zo met je aandacht te zijn bij wat er zo aan je voorbijgaat worden je gedachten stil. Je doorbreekt daarmee ook de continue gedachtestroom van alle dag. Als je intuïtief voelt dat je nog eerst iets moet afmaken volg dan je intuïtie in plaats van de klok die het sein ‘naar bed’ geeft. Koffie drinken ’s avonds kan ook behoorlijk oppeppend werken. Alle dingen die oppeppend werken kun je beter maar vermijden, zoals drukke TV programma’s. Soms werkt een warm glas melk vlak voor het slapen.

Als dit allemaal nog niet werkt kun je eens overwegen de ‘Zelfhulp- cd ‘de Droom’ aan te schaffen. In het bijbehorend ‘Doe-boekje’ lees je precies hoe je deze cd kunt programmeren om een op jou zelf afgestemd slaapprogramma. De cd helpt je weer in een paar dagen een nieuw slaappatroon aan te leren, zodat je onafhankelijk van de cd weer op eigen kracht in slaap kunt vallen.

Lees ook het artikel over Seroxat

Scroll naar boven